Læsø Jomfruhummer Festival 2013 med tysk vin og en suveræn vinder!

Torsten Schmidt vandt kokkekonkurrencen "Den Gyldne Klo", der i år var blevet beriget med en vinpartner - og hvad var mere snuplende nært end tysk Riesling... Vindervinen til Torstens ret var "Prinz von Preussen" fra Schloss Rheinhardshausen i Rheingau. Samtidig fik alle festivalens små 3000 gæster mulighed for at smage sig gennem det tysk vinunivers i den tyske vinbar.
 

Billed af hel grillet jomfruhummer

Tysk vin var et af omdrejningspunkterne for festivalens hovedattraktion, kokkekonkurrencen, "Den Gyldne Klo" hvor de 5 danske topkokke  dystede om at hjemtage  sejrstrofæet og en vinrejse til Tyskland, Det var dermed  første gang i konkurrences nu 10-årige historie, at kokkene skulle arbejde med at kombinere deres vinderret til en vin, ved at præstere det perfekte match! Dette mellem en ret hvis hovedingredeins selvfølgelig var Læsø jomfruhummer, og så en tysk Riesling vin, for hvad er mere snuplende nært end at sætte tysk Riesling til jomfruhummer?

Kokkene havde på forhånd smagt sig gennem et nøje udvalgt antal tyske Riesling vine fra forskellige distrikter, i varierende kvaliteter, og avde  lagt sig fast på præcis hvilken tysk Riesling de vil anvende under konkurrencen. Det var derpå op til dommerene at vurdere om kokkene så også kom "op at ringe" med  det helt perfekte match...Vinderen blev suverænt  Torsten Schmidt fra Malling &Schmidt.

Torsten Schmidt’s ide omkring konkurrencen om at hjemtage trofæet  ”Den Gyldne Klo” fra Læsø Jomfruhummerfestival 2013 var følgende:

”Jeg spekulerede længe på om jeg skulle være totalt konform eller lave lidt sjov og eksperimentere lidt. Valget faldt på det sjov og eksperimenter, fordi det for mig er meget vigtigt at give ”gæsten” en oplevelse. Den ide eller ret jeg fandt på var at lave en madkasse til fiskerne, eller mere bredt til de folk der dyrker eller fanger råvarerne. Madkassen skal være en tak til de ilsjæle der fanger hummerne eller producerer råvarerne. En fortjent  og en madkasse  der hylder!”

Vinderrettens komponenter var:

  • Hummersalat bagt i folie, med kantareller. Anrettet med ymer, og efter bagning strøet med finsk kaviar for at giver salt og havsmag.
  • Hummerterrine med rå hummer,  fynsk rygeost og tykmælk, kvan, anisop, tang, kveller, agurk og dild. Hertil hummersky.
  • Hummer brændt i hø og lyng. Herefter flækket, hjernen taget ud (det lysebrune, resten kasseres). Hjernen blandet med hummermayonnaise, røget fjæsing og sprøjtet tilbage i hulrummet i skallen. Halen eller kroppen er pillet ud og den kan man så dyppe i den cremede hjerneemulsion med fjæsing og mayo.

. Til sin vinderkombination imellem Tysk Riesling og Jomfruhummer, valgte Torsten Schmidt en Riesling fra Schloss Reinhardshausen i Rheingau, en vin fra hans egen hjemegn.  ”Riesling matcher grundlæggende fisk og skaldyrsretter godt, hvad enten man har brug for en knastør fiskevin, eller en vin med mere eller mindre sødme, f.eks. til Skaldyr eller kraftige fiskeretter med mange aromaer og fylde. Den konkrete vin ”Prinz von Preussen” Riesling Halbtrocken 2012, har efter min mening præcis den rigtige balance imellem aromaer, sødme og syre, og den fedme og fylde der skal til for at matche min madkasse. En vin med god mundfylde”.

Torsten Schmidt er født i Langen, lidt syd for Frankfurt. Langen er ikke en vinby, men ligger lige i krydset imellem de tre tyske vindistrikter Rheinhessen, Rheingau og Hessische Bergstrasse. Derfor er Langen en by hvor der drikkes meget vin, og hvor vinkulturen er en del af hverdagen.

Her fra 1. januar 2014 har Thorsten slået sine folder på Ruths Hotel i Gl. Skagen hvor han har overtegt fra Michel Michaud. Tysk Vinkontor nærer en stille bøn om at ham  vil præstere  masser af  køkkenfinesser der spiller op til tyske sortsspecefikke vine.  Noget Thorsten skal ned og studere på sin vinderrejse til Tyskland her i september i år

www.jomfruhummerfestival.dk